Institutul de Biochimie al Academiei Romane
50+ angajați
Splaiul Independenţei 296, București, Romania

Institutul de Biochimie al Academiei Romane

http://www.biochim.ro

Institutul de Biochimie a fost fondat in 1952 pentru a desfasura cercetari pe patru directii principale: biochimia plantelor & animalelor; enzimologie si imuno-chimie. In 1972 Institutul a fost desfiintat si integrat sub forma de doua laboratoare: Enzimologie si Imunochimie in cadrul Institutului de Stiinte Biologice Bucuresti. In 1990 Institutul a fost reinfintat ca institutie independenta sub egida Academiei Romane si a activat de atunic ca centru de Cercetare si Educatie Avansata in domeniul Sintezei si Functiilor Proteinelor.
In 1998 IB a fost prima institutie de cercetare din Romania care a decis sa se supuna unui Program de Evaluare Internationala sub auspiciile Academie Romane, finantat de Directia Stiintifica a NATO. Acest program a dus la un important salt calitativ al activitatii de cercetare ce a impus noi standarde in cercetarea biomedicala din Romania, la nivel international.

Institutul desfasoara programul de Cercetare:
– „Mecanisme Moleculare ale Biosintezei si Traficului Intracelular al Proteinelor” structurat pe directiile:
– „Procesarea si Transportul Intracelular al Proteinelor”
– „Strategii antivirale prin modularea glicozilarii proteinelor de anvelopa”
– „Replierea Proteinelor prin Mecanisme de Asistare Chimica si Biologica”
– „Mecanisme de Transducere a Semnalelor bazate pe Protein-Tirozin Fosfataze”
– „Investigarea Structurii si Plierii Proteinelor prin Metode in silico”
– „Investigarea Activitatii Imunomodulatoare ale Lactoferinei”

Programele de educatie avansata derulate in Institutul de Biochimie: Masterat, Doctorat, Post-Doc, Cursurile Internationale FEBS, se concentreaza deasemenea pe aspecte legate de Structura, Functiile, Biosinteza si Traficul Proteinelor.

Atractivitatea acestor Programe este reflectata de numarul mare de studenti MSc, PhD interesati sa invete din experienta noastra in domeniul de competenta. Datorita acestui influx semnificativ de tineri, media de varsta a personalului implicat in cercetare este de sub 37. Iar combinatia de experienta a seniorilor si entuziasm a tinerilor cercetatori a dus la obtinerea unor rezultate semnificative ce au determinat recunoasterea internationala a institutiei.
Institutul de Biochimie are legaturi de colaborare permanente cu Universitatea din Oxford si multe alte centre de excelenta din Europa si SUA, precum Institutul Max Plank din Dortmund, Universitatile din Gőteborg, Wageningen, Glasgow and Durham.

8 proiecte